Merasai Kandunganku

Thursday, September 27, 2012

Assalamualaikum

Hari ni kandunganku dan masuk minggu ke 31 (7bulan 3 minggu). Minggu depan dah masuk 8 bulan. Kejap je masa berlalu. Macam baru semalam aku tengah excited lepas buat pregnancy test. Kecoh bagi tau housemate aku, Sarah. Pastu terus MMS result pregnancy test kat suami. Tak sangka sangat. Pas kahwin terus tak datang bulan. Orang tua-tua cakap "bunting pelamin". Kot la. Hehe.

Sekarang kandunganku dah masuk ke fasa trimester ke 3.  So, skang aku dah hampir setel dengan semua persediaan untuk kelahiran baby dan juga untuk maternity aku jugak. Barang baby dah setel, barang ibu ada lagi sikit, beg hospital dah masuk dalam but kereta, dan akhir skali aku jugak mencari cari bahan bacaan khas berkaitan dengan ibu ibu mengandung dan persediaan bersalin. 

Sekarang perut dah mula mengeras. Dari pembacaan, yang aku faham ni adalah salah satu tanda tanda hampir bersalin atau kontraksi atau Branxton Hicks(pengecutan rahim). Antara maklumat yang didapati ialah 


Kontraksi BH tidak teratur dan datang sekali-sekali dan selalunya dengan tiba-tiba. Ia datang dalam masa yang singkat dan jarang berterusan selama beberapa jam.
Semasa kontraksi BH ini, perut menjadi tegang dan keras kadang-kadang ibu mungkin terasa sakit pada tengah perut hingga ke ari-ari.
Anda mungkin perasaan yang kontraks ini lebih kerap terjadi apabila:
    • Bayi bergerak dengan aktif
    • Semasa senaman atau membawa barang berat
    • Mengurut perut
    • Semasa hubungan seks
    • Dehidrasi

Tip Untuk Kekal Selesa Semasa Kontraksi BH

  1. Tukar aktiviti atau posisi sekiranya anda merasa yang kontraksi BH akan datang
  2. Rehat lebih lama. Minum air dan baring pada sebelah kiri badan
  3. Minum air secukupnya. Dehidrasi menyebakan otot mengecut dan menyebabkaan kontraksi BH
  4. Buang air kecil dengan lebih kerap. Pundi kencing yang penuh boleh menyebabkan BH.
  5. Amalkan teknik pernafasan. Pernafasan yang dalam dan berirama akan mengurangkan ketidakselesaan
Lagu lagu ni pun best untuk didengar untuk ibu dan baby

  

K la. Bye. Nak g cari info lagi. 




4 comments:

Mrs. Norrie on September 27, 2012 at 11:58 AM said...

seronoknya...tak lama ada bb...jaga kesihatan dan kandungan yer dear

~didiey~ on September 27, 2012 at 1:04 PM said...

semoga semuanya berjalan lancar :)

IeDa on September 27, 2012 at 3:53 PM said...

tenkiu semua.. :)

norazis on October 8, 2012 at 3:10 AM said...

ambil makann berkhasiat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

..:RasaHati:.. Copyright © 2010 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!