Tanak Ngidam Lagi!

Monday, October 8, 2012

Salam

Menghitung hari lagi. Takde lain yang aku buat selain menghitung hari selain mengharungi rutin harian, mingguan dan bulanan. Hari ni kandungan aku masuk minggu yang ke 33. Macam macam perasaan ada dalam hati. Excited sangat sebab tak sabar nak tunggu baby keluar. Tapi dalam masa yang sama aku asyir terfikir macam maca la rasa bila dah sampai dalam labour room nanti. Semoga dengan izin Allah semuanya dipermudahkan. Aaminn...

Bila mengingatkan balik sepanjang kehamilan aku, banyak jugak makanan yang aku nak telan (mengidam) dan benda benda lain yang aku nak. Pada awal kehamilan, area bulan 1-3, aku asyik mengidam nak pisang goreng je tiap tiap hari. Tapi malangnya tempat tinggal aku ni susah nak jumpa pisang goreng macam kat Terengganu. Semuanya keras je. So, balik je hujung minggu confirm aku akan pujuk suami pegi makan or beli pisang goreng. Aku akan makan RM2 - RM3 sorang sorang. Orang lain nak? Beli lain! Tamak betul. 

Pastu dah habis bab pisang goreng, tekak aku ni asyik duk mengidam nak pekena rojak buah. Tanak yang buat sendiri. Nak yang kat kedai. Yang kuah rojak dia macam rojak "Mak Bee" pastu ada bijan, kacang dalam dia. Puas la aku dan Incek Suami mencari. Tapi tak jumpa. Hampa betul. Terpaksalah aku buat sendiri. Beli la buah jambu banyak banyak bersama kuah rojaknya sekali. Sebulan duk makan tu je lah. Tak makan nasik pun takpe. Hosmet aku pon skali join melantak ngan aku. Hihi.

Dah habis bab rojak, tiap tiap hujung minggu aku balik kampung jumpa suami. Seiring dengan tu mesti ada yang aku mintak. Keropok la, satar la, buah durian la. Banyak jugak durian aku makan. Sampai Incek suami belikan berguni guni. Dasat kan? Hihi. Sebaik aku kebal dari sebarang alahan masa pegnen. Alhamdulillah. Tu la sebabnye badan aku naik bagai di pam pam. Asik kena minum air gula je. Bosan tul. 


Bulan lepas kena minum air gula. Sebab berat naik sampai 5kg! Kesnye lepas raya kot. Al maklumla sume makanan terhidang di depan mata. Bulan puasa aku ponteng sehari je. Tu la sebab nye kot. Hihi. Alhamdulillah result normal. So, bulan depannya aku berazam tanak naik lagi. Yeah! Hari yang ditunggu tunggu tiba. Aku cek berat. Turun 600g! Kihkih. Turun pulak ye. Jadi aku pun hepi la. Mentang mentang dah turun, aku buat tak tau je ngan berat. Bila cek lagi skali berat aku naik pulak dah..... Kena la minum air gula lagi. Tak suka! Tak suka! Pastu aku dah malas nak fikir dah. Naik tensen je dibuatnya. Makan ke tak ke, berat aku suka hati je nak turun naik. Yang penting sumenye normal. Aamiin. 

Akhir akhir ni plak sibuk duk teringin nak makan McFlurry. Kisah semalam. Seperti kebiasaannya, lepas masuk 7 bulan ni aku dah tak lagi travel sendiri balik hujung minggu ke Terengganu dari Bera. Aku sama ada akan tumpang kawan, ayah atau Incek Suami datang. Sama la keadaannya bila nak balik ke sini semula. Semalam. Aku duk sibuk "haru" kat Incek suami nak makan Aiskrim McFlurry. So, sebelum balik Bera, kami pun singgah la kat McD area IM, Kuantan nak drive thru. Kami order 2 set burger yang tengan hot skang, Samurai burger dan tambah dengan makanan idaman aku tu. Dah dapat aku senyum je sampai ke telinga. Masa ondaway tu, aku asik duk riba je la sume air yang diberi (menggunakan bekas yang McD sediakan). Tetiba Incek Suami rasa nak minum air tu, so aku pon dengan rakusnya berusaha mengeluarkan segelas air dari sarangnya. Tanpa diduga, air yang segelas lagi terus terjun jatuh dari ribaan aku mencurah curah ke ladang gandum (dalam kerete, bahagian kaki). Aku terkedu. Takut. Nanti kena marah ngan Incek Suami. Nak sangat makan McFlurry. Air mata keluar tanpa disangka sangka. (Lawak pulak bila diingatkan balik). Incek Suami ketawa berdekah dekah tengok aku. Dia tanya, "kenapa nangis? Abang tak marah pun..." sambil ketawa lagi. Malu. Terus diam dan lap lantai kereta dengan selipar. Macam jalan je taknik tu. Kehkehkeh.

Dah lepas ni tanak Ngidam lagi. 



1 comments:

Nuyue Jannah Bt Muhammad on October 8, 2012 at 1:27 PM said...

Ololoo.. chumei jek cikgi ni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

..:RasaHati:.. Copyright © 2010 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!