Hai Lah Damia

Monday, January 21, 2013

Salam. 

Camana nak mula ya? Camana ya? Hai susah pulak nak memulakan kata kata bila dah jarang berblogging ni. bz la katekan.. Eh, kata cuti, duk umah 3 bln camana lak leh bz. Hei, bz ok. I jaga anak. 

Haaa.. baru tau skang camana dah ada anak. Tu baru sorang. Camana la mak aku leh beranak sampai 8 orang ek. Tabah, kuat, sabar dan macam macam lagi lah mak aku ni. Aku yang sorang ni pon dah termengah mengah. 

Bila dah ada anak pola kehidupan pun turut berubah termasuklah kualiti, terutamanya kuantiti tidur, bentuk badan, pemakanan, penjagaan tubuh badan, aktiviti seharian dan mungkin banyak lagi.

Tidur. Benda pertama yang aku paling terasa sebab aku ni suka jugak la tidur time time anak dara dulu. Nak nak time jadi student dulu. Selagi matahari tak naik sampai atas kepala tak rasa nak bangun. teruk betul anak dara. Tapi habit ni lama kelamaan dah beransur hilang bila meningkat umur dan menjadi isteri seterusnya menjadi ibu. Time jadi ibu ni la aku terpaksa menerima bilamana aku terpaksa bangun untuk menyusukan Damia yang merengek rengek kelaparan mintak susu. Sambil mata merenung tajam melihat Incek Suami yang enak tidur berselimutkan conferter, berbantalkan bantal empuk sambil berdengkur. Siap rakam dengkur dia. Keh keh keh. Dengki betul. 

Bentuk badan juga antara perkara penting yang aku dapat tengok. Perut yang dah tak seleper dulu (masalahnya leper sangat ke perut ko dulu?), Sistem badan pun dah banyak berubah. So, skang aku dah tak boleh mengabaikan kesihatan dan kecantikan diri macam dulu. Kalo dulu aku pakai bedak baby je ke mana mana. Minum ais je keje. Tapi skang atas nasihat emak terchenta aku terpaksa akur. Supplement pon kena amik, ais kena kurangkan. Mak cakap, memang la skang tak rasa tapi nanti dah tua sakit sana sini. Dah la tua, sakit lagi tu. Camana nak jaga laki. Makan pon dah tak leh sebarangan lagi. Sebab aku bf. Takut nanti salah makan kembung pulak perut Damia. So, meleleh la air liur aku tengok makanan kegemaran melambai lambai keseronokan.

Aktiviti seharian jugak turut berubah. Kalo dulu aku duk mengadap laptop je la kejenye. Tapi skang dah tak boleh sangat. Nak bersosiall sikit Damia dah panggil mintak susu. Lagi la susah hati bila Damia tak sihat. Kalo sakit tu boleh transfer transfer aku nak je transfer sakit tu kat aku. Tapi apa kan daya TAK BOLEH.

Baru skang aku nampak pengorbanan mak dulu. Dah rasa sendiri baru tau. Dulu kecik kecik suka suka hati je lawan cakap mak kan. Skang dah insap. Dah tanak macam tu lagi dah. 

Alhamdulillah. Hari ni Mia dah masuk 2 bulan 7 hari.

Semoga terus membesar dan sihat sayang
  

4 comments:

fiqkbe on January 21, 2013 at 11:24 AM said...

pasni fiq pn akan merasai pengalaman cm sis jgk. huhu xtau la dh ready ke belum ni...

p/s: cantik headband damia ;D

IeDa on January 21, 2013 at 11:51 AM said...

betul tu.. takpe.. awal2 je terasa sgt.. tp bila dh lm nnti kita akn biasa..

p/s: tenkiu! hihi

fiqkbe on January 21, 2013 at 1:05 PM said...

buat sendiri ke beli headband ni?

IeDa on January 21, 2013 at 4:27 PM said...

beli.. ms tu jln2 kt dlm mesra mall ni. pastu ternampak ada booth yg jual headband and kita blh mntk dia buatkan nm baby kita atas tuh. terus beli. dlm 15 minit, siap! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

..:RasaHati:.. Copyright © 2010 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!