Zuriat Pertama

Friday, December 14, 2012

Salam.

Dah lama tak menulis ni dah tak tau camana na mula. Hehe. Banyak benda yang berlaku dalam masa sebulan ni. Yang paling besar ialah aku dah selamat melahirkan. Alhamdulillah. Syukur sangat. skang ni aku sedang menghabiskan masa berpantang sambil menguruskan baby girl kami. Tak sangka aku dah jadi ibu. Masih lagi bermain di ingatan zaman solo aku dulu. Dah tak boleh jadi macam dulu dah la. Skang kena fikir untuk 3 orang dah, suami dan Damia.

Hari ni aku nak bercerita kisah kelahiran Damia. 

Pada usia kandunganku masih berbaki 2 minggu cuti sekolah bermula. So aku tak payah nak amik cuti advance. Kebetulan time ni Incek Suami berada di China. Jalan-jalan. Sempat lagi kan? Tapi takpe. Asal ada habuan untuk isterri tersayang. Hehe.

Bercerita pasal kisah kandungan, aku masih perlu buat check up. So, aku kena la tumpang kat klinik desa. Hari tu aku pergi la klinik nak tanya hari yang perlu aku datang untuk check up. Tapi disebabkan masalah kesihatan aku, aku tiba tiba kena admid ke HSNZ, K. Terengganu keesokan harinya. Terkejut beruk aku dengar nurse tu cakap. Dah la Incek Suami tak balik lagi. Sebaik la adik aku kebetulan tengah bercuti time tu. Boleh la aku mintak tolong dia hantarkan. 

12 Nov 2012

Keesokan harinya berangkat la kami ke HSNZ. Tak bersedia langsung nak bersalin. Dah la langsung takde rasa sakit. Tapi nak buat camana. Demi kesihatan kandungan, aku turutkan. Hari pertama doktor takde buat apa pun lagi. Just rehat rehat, sembang sembang. Mak jadi antara orang yang paling risau tengok aku. Siap beli macam macam bekalan makanan untuk aku. Takut lapar. Hehe. Lagi satu sebab orang lain takleh temankan. So terpaksa la aku berdikari duk spital sorang sorang. 

13 Nov 2012

Doktor dah sahkan aku kena paksa bersalin walhal time tu kandungan aku takde masalah. Cuma dorang takut kalo dibiarkan seminggu dua lagi ada risiko. Aku terpaksa ikut je. Hari ni suami dah balik. Sempat la aku bersalin di sisi suami. Ubat pertama dimasukkan hari tu pada pukul 7.30 pagi. Sakit jugak rasanya time ni. Tapi tahan je la. Disebabkan takde orang, bosan aku tertidur hari tu. Bangun dah tengahari. Masuk toilet tengok dah ada darah keluar. Risau pun ada. Aku dah pikir time ni, "dah tak lama aku nak bersalin kot. Takutnye..". 

Pukul 3 doktor cek "jalan". Time ni dah bukak 3cm. Sebijik lagi ubat dimasukkan. Aku dah pasrah. 

Malam, semuanya bermula. Aku dah mula rasa memulas dan sakit pinggang sangat sangat. Dari pukul 11 tengah malam memang aku takleh tidur langsung. Jap bangun, jap duduk, jap aku jalan jalan dalam wad tu, jap aku g toilet. Aku sms mak suh masuk. Pas mak picit picit kaki sikit aku tertidur.Tapi kul 1 aku terjaga balik sampai la pagi. Time ni sangat jeles tengok orang lain tidur nyeyak. (sempat lagi). Rasa nak membuang pun tak henti henti. Pelik aku. Padahal aku tak makan pun. Mana datang semua tu??? Kesakitan berterusan sampai kul 4 pagi. Time ni aku sempat tertidur. Aku terjaga sebab terasa ada bunyi "poop" dan pastu air mencurah curah keluar. Mentuban dah keluar. Cepat aku pegi bagi tau nurse. Nurse suruh aku salin pakaian dan tunggu doktor sampai untuk cek kandungan aku. 

14 Nov 2012

Tak lama pastu doktor cek dan dia bagi tau "jalan" dah bukak 5cm. Kontraksi dah makin kuat. 2, 3 minit sekali. Pukul 5 aku ditolak masuk ke labour room. setengah jam kemudian Incek suami dibenarkan masuk. Pukul 7 aku disuntik ubat tahan sakit dan tertidur sampai kul 10 pagi. Dengan suami skali terbongkang dalam labour room. Ni kes suami dari airport terus shoot ke HSNZ. Letih la tu. Aku pulak tertidur sampai tak sedar kan jarum yang disuntik kat tangan tercabut, berdarah darah atas tilam. Nurse datang tukar jarum lain. Tapi aku tetap meneruskan tidurku. Ubat tahan sakit punya hal kot. 

Pukul 10 nurse datang kejutkan aku untuk bersalin. Masa ni kontraksi dah makin perlahan dan pendek. Aku dah puas cuba tapi tak larat. Sampai dah hampir 10 orang doktor, nurse,sister conduct aku bersalin tapi tak lepas jugak. Aku dah tak larat. Time ni dah pukul 12 tengah hari. aku mintak dengan doktor buat cara lain. Aku mintak vacuum. Aku dah tak larat sangat. Tapi doktor tu suruh aku cuba jugak. Sampai pukul 2 aku teran. tapi lepas jugak. Aku baca ayat Qursi, Ayat pemudah urusan, zikir zikir pendek. Harapan aku time ni jangan sampai kena c-zer. Aku dahaga n lapar sangat time ni. Siap aku mintak air lagi. Tapi nurse bagi air lap2 kat bibir je. 

Akhirnya pukul 2 doktor pakar masuk dan conduct aku. Tetap aku tak boleh. Dia pun terus suruh nurse prepare alat alat untuk vacuum. Alhamdulillah. Tepat 2. 13 petang, 2 kali push baby pun keluar. Hilang semua sakit. Lega. Pastu dorang terus bagi milo suam. sekali sedut je teru habis. Hehe.

Day 2

Pukul 5.30 petang aku keluar dari labour room. Incek suami, mak dan adik dah siap menunggu. "Kemain lama duk dalam labour room" dorang cakap.

Name: Damia Arissa binti Ahmad Fahmi
Weight: 3.29
D.O.B: 14 Nov 2012

Alhamdulillah. Hari ni umur Damia genap sebulan. 


3 comments:

fiqkbe on December 15, 2012 at 11:06 AM said...

wee comel nyer damia ;D tahniah sis. jaga kesihatan akak & baby k ;)

IeDa on December 16, 2012 at 12:53 PM said...

tenkiu! hehe

birthday party on February 26, 2013 at 5:09 PM said...

lucu dede bayinya yaaaa :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

..:RasaHati:.. Copyright © 2010 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!