Petua Mencapai Impian!

Saturday, February 5, 2011

Assalamualaikum

Picture: credit to google

Hai kawan kawan! Hari ni aku nak berkongsi satu benda yang aku baru diperoleh dari adik aku iaitu "petua mencapai impian". Nak tau tak macam mana? Kalau nak tau, teruskan membaca. 

Pasti ramai yang mempunyai impian yang masih belum tertunai kan? Nak kerja best, nak rumah besar, nak jadi penceramah bebas, nak beli kereta lomborghini dan macam macam lagi. Maybe korang boleh try buat ni:

1. Ambil sekeping kertas dan senaraikan impian yang ingin dicapai dalam jangka masa tertentu yang ingin dicapai. Maybe 5 or 10 tahun akan datang. Impian yang ditulis mestilah logik dan tidak mustahil untuk dicapai.

2. Then, korang simpan kertas tu di tempat yang selamat. Kat mana mana je la. Dalam botol ke, Bawah katil ke, dalam almari ke, dalam dompet ke.  

3.  Berusahalah bersungguh sungguh untuk mencapai apa yang telah diimpikan. Jangan makan tido je tau. Kejayaan tak datang bergolek ye. 

4. Buka kembali kertas tersebut pada masa yang telah ditetapkan. Masa ni korang dah lupa apa yang korang tulis. Dan korang tengok la apa yang dah korang capai. Pasti tercapai!

Idea ni bukan lah satu magic or psikik. Ini sebenarnya adalah doa beserta usaha yang telah dilakukan. 

p/s: Telah diceritakan oleh seorang pakar motivasi yang juga telah melakukan kaedah yang sama dan majoriti yang diimpikan tercapai. 

Nak buat jugak lah!!


8 comments:

sayasukamerapu on February 5, 2011 at 4:28 PM said...

aku tampal list dekat dinding. lagi senang nampak. ari2 leh tgk. kalu aku simpan dalam botol, aku lupa mana aku letak. dah tua, nyanyuk. hahaha

http://mukaorensaya.blogspot.com/2011/02/jangan-mengamuk.html

IeDa on February 5, 2011 at 4:32 PM said...

sayasukamerapu: oke. excuse untuk org tua dan nyanyuk.. wahaha!

ipa on February 5, 2011 at 9:14 PM said...

sukanya entry kali nie..nak cubalah..hehe..thumbs up!!

misz FaTiN on February 5, 2011 at 10:33 PM said...

nak trylah.. tp,, takut tak terjumpa balik je bila time nak buka nnt..hehe.. ;p


Jom baca dan komen post terbaru MISZ FATIN boleh PERCAYE ke? RM6K bayar RM2K saja.

IeDa on February 6, 2011 at 9:16 AM said...

ipah: thanks! hehe.. try la..

misZ FaTIN: try la.. buat reminder kt henpon.. hihi

misz FaTiN on February 7, 2011 at 1:38 AM said...

buat reminder?.. kalau enset t'ilang,, ingatan pun akan t'ilang juga la..hehe.. ;p

nabilah_2908 on February 7, 2011 at 4:59 PM said...

impian tinggal impian jika tiada usaha kan..? ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BIRTHDAY DD

IeDa on February 7, 2011 at 10:53 PM said...

misz FaTiN: ye..tula jawapannya.. hehe..

nabilah_2908: yup! betol sekali..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

..:RasaHati:.. Copyright © 2010 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!