Mengenali Permainan Tradisional

Saturday, February 26, 2011

Assalamualaikum

kali ni aku nak memperkenalkan dan mengingatkan korang dengan permainan tradisional yang dah lama kita tinggalkan sejak zaman ICT mula mengambil tempat dalam kehidupan kita. Mari kita mulakan dengan aktiviti pertama.

Tarian dan perbarisan

Okeh! gedebak gedebuk gedebak gedebuk acara permainan pun bermula secara serentak. Aku opkos la photographer. (Awal-awal dah kalah). Jom tinjau apa yang ada.

 Konda kondi. 

tapak permainan paling lama aku lepak. Tapi sampai habes pon aku tak paham macam mana mainnya.

 Congkak

Permainan paling aku suka tapi tak dapat masuk sebab dah penuh. Kesian kan.


 Dam haji

 Galah Panjang. Time sekolah rendah suka sangat main ni petang petang.

 Rebut Negeri a.k.a tarik tali. (tak macam tali pon)

 Lompat getah. Game ni la aku kalah. Biasa la dah besar, takleh la lompat tinggi tinggi. (Alasan)

Batu Seremban. Ni pon antara permainan yang paling aku suka time kecik kecik.

Okeyh! Dah. Habes. Dah penat main lari lari lompat lompat. Nak baca buku lak. Lalala~~



Bubye!

8 comments:

Dak ChumOt on February 26, 2011 at 3:50 PM said...

cikgi : its nOt kOna kOndi la..
but KOnda Kondi.. tapi kan... cikgi pandai ke main.. haha

tiEra on February 26, 2011 at 3:53 PM said...

rindu zaman sekolah:)

IeDa on February 26, 2011 at 3:54 PM said...

alamak, spelling error is common mistake.. haha.. dan cikgi xpanda main ni.. tgk pandai.. hehe

IeDa on February 26, 2011 at 4:03 PM said...

tiera: ye! zaman sekolah dulu2 je selalu ada mainan ni.. skang mn ade lagi..

s.i.n.o.s.h.a.e.y.u.s.o.f on February 27, 2011 at 8:39 PM said...

galah panjang : zmn kecik2 selalu maen kat sungai. best. hihi. dh siap maen terus terjun masuk dlm air. mmg syok time tu.

batu seremban : dulu2 kutip batu2 yg ada kt tepi jln, cari yg cntik2..lps dh maen tu dk b'tnding lak batu seremban siapa yg plg elok and last batu2 yg cntik tu yg akn d guna tuk game yg seterus nya. kngn2. hehe :)

Aqila Safuan on March 1, 2011 at 5:05 AM said...
This comment has been removed by the author.
.::cintabungablogspot::. on March 3, 2011 at 6:57 PM said...

jom singgah amek template ringan & tak menyakitkan ati readers ;)

http://ikmalira87.blogspot.com/2011/03/bertukarrrrrr.html


cintabungablogspot dtg BW skali, jg² so'od... jg² bedahhh~~ ^^

Anonymous said...

Tq kerana masih mau mendekati permainan warisan terutama buat anak2 muda di IPT. Masalahnya bila nak bermain rulesnya bermacam2 maklumlah permainan rakyat. Pihak kami bersama dgn Jab.Kesenian dan Kebudayaan Negara dan Kementerian Belia dan Sukan telah duduk utk menyeragamkan peraturan. Hubungi kami utk lebih lanjut. It's free for all. Kelab Sukan Tradisional Harmoni ksth@ymail.com. Bkn Dam Haji but Dam Aji (kesian kat hj2).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

..:RasaHati:.. Copyright © 2010 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!