Pulau Tinggi: Outdoor Edu & B.I.G.

Thursday, June 2, 2011

Assalamualaikum

Hai semua! 

Sudah lebih 4 hari sunyi dari online. Semuanya kerana mengikuti program Pendidikan Luar & BIG di Pulau Tingggi, Mersing. Overall semua aktiviti yang dijalankan di sana sangat amat best sekali. Apa yang kami buat di sana ya? Jom scroll bawah lagi.


Pose sebelum bertolak ke Pulau Tinggi


"Kelinik"






KFC pun ada kat sini rupanya. Tapi harga agak mahal. Dah macam kat Genting.


Best gak duk macam ni. Tido je keje aku duk atas bot.


Melalui beberapa buah pulau lain sebelum sampai ke destinasi sebenar


Ok! Hampir 2 jam atas bot, sampai jugak akhirnya! Santek sekali!!


Sebebnarnya nak amik pic dugong kat belakang. Tapi dugong kat depan pulak over. hakhak.


Mencari siput.


Ni untuk aktiviti kembara. sebelum memulakan kembara, kami diarah untuk mengutip siput kat dalam sungai ni untuk dimasak di dalam hutan nanti. Sudahnya, aku la antara orang yang tak kutip. Malas nak basahkan kasut. Semangat dorang kutip. Banyak lak tuh.  


Tengok. Berpeluh peluh dorang turun naik bukit.


Time ni ada yang sampai tergolek ke bawah. Jalan licin sebab baru pas hujan.  Ngeri tengok. Alhamdulillah takde apa apa. 


Masak nasik


Punya lah berpeluh nak hidupkan api. Tau tau je la bila semuanya basah. Camne nak hidup. Sampai sume dah bau asap.


Okeh! Ni aktiviti menyiang siput. Kepada sesiapa yang tak tau camne nak siang siput kena la tambahkan pengetahuan.


Cara siang siput: Potong hujungnya. (Bahagian yang paling runcing)
Cara makan siput: sedut isinya. (sekuat hati. kehkeh)


Mengada ngada namanya


Proses memasak sedang dijalankan. Masak lemak Siput sedut. Sedap hingga menjilat jari.




Terliur tak?


Ni pemandangan di Pulau Tinggi. 


Berangan: Nanti nak Honeymoon kat pulau pulau camni la. Best.






Bot bot yang membawa kami ke sini


Dah balik. Muka muka keletihan. 


Aktiviti dalam gambar di atas bukanlah merupakan aktiviti yang paling aku suka. Yang paling aku suka ialah Snorkeling! Dari tak tau apa apa dan boleh dikatakan antara orang yang paling takut nak jejak laut yang takde lantai tu, tapi sudahnya aku la orang yang paling lambat naik sampai dipanggil berpuluh kali oleh group 5. "sorry kak Zura" Hehe. Nampak nemo nemo yang banyak, terumbu karang yang comey comey. Pasni nak snorkeling lagi lah!


Pastu antara aktiviti yang agak aku tak suka ialah, abseiling. Bukan sebab tak suka abseiling tapi disebabkan tempatnya agak menakutkan. Dan semoga Dayah cepat sembuh ye! we pray for u! 


Berkayak di laut luas. Letih weh. Macam tak bergerak pon ada kayaknya. Tapi dapat no 2 kira dah puas la tuh. 


Lastly, Thanks to Lectures for giving us support and tunjuk ajar yang begitu banyak. Sangat best. Dan ni mungkin kali pertama dan terakhir aku menjejakkan kaki ke Pulau Tinggi, Mersing. Jauh. 


Papai!


6 comments:

JR Online on June 2, 2011 at 8:33 PM said...

Berapa tinggi Pulau Tinggi?

IeDa on June 2, 2011 at 8:51 PM said...

ntah la.. xsempat nk ukur... hehe.. tp lg tinggi dr pulau sibu..

Hans on June 3, 2011 at 5:03 PM said...

ku kalau tempat2 gini kalau dah nampak laut memang rasa nak mandi je
kekekekek

IeDa on June 3, 2011 at 6:07 PM said...

ish, mg wajib mandi la jwbnye... hehe

nursyamime on June 4, 2011 at 8:52 PM said...

beshnyer..
tmpt cun lak 2..:))

IeDa on June 5, 2011 at 4:50 PM said...

sangat best n sangat cunnn!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

..:RasaHati:.. Copyright © 2010 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!